Heel Nederland zucht en puft onder de hittegolf waar we middenin zitten. Al dagenlang is het heet en dat blijft het voorlopig ook. Snikheet zelfs! In deze hitte is het dan ook zaak om extra goed voor jezelf en je naasten te zorgen. Ongeacht leeftijd en fysieke staat.

Een verfrissend koud biertje of een koel glas wijn lijkt een goed idee en is voor velen meer dan aantrekkelijk. Lekker thuis of gezellig op een terras. Mogelijk krijg je er, doordat ik erover schrijf, nu juist zin in en ‘proef’ je het nu al: het bekende Pavlov effect! Iets leidt tot een fysieke reactie door een externe prikkel.

Waarom je beter geen of in ieder geval maar zeer gematigd alcohol kan gebruiken bij warm weer leg ik je graag uit. Alcohol lijkt een goede dorstlesser te zijn, echter het tegendeel is waar. De alcohol in een drankje zorgt er juist voor dat je eerder uitdroogt. Alcohol werkt namelijk vocht afdrijvend op je lichaam. Dit is te merken doordat je na het drinken vaker naar het toilet moet. Terwijl je juist véél meer vocht nodig hebt in deze warmte. Een effect wat je dus juist moet zien te voorkomen.

Tóch alcoholhoudende dranken drinken leidt nu, door een vochttekort, nog sneller tot hoofdpijn of een kater. Natuurlijk kunnen de meeste mensen best iets drinken aan alcohol, maar wees voorzichtig en matig in je gebruik. Drink juist wel veel water en andere non-alcoholische dranken.

Daarnaast is het zo dat alcohol verdooft en je slomer kan/ zal maken. Je hebt minder fut en bent minder alert. Ook waar het verbranden van je huid betreft. Het risico op verbranden is tevens groter door het openstaan van je bloedvaten. Frequent insmeren dus met een hoge factor en zoveel mogelijk de schaduw opzoeken!!

Tenslotte zorgt alcohol ervoor dat je lichaam warmer wordt. Als je ’s avonds je bed op zoekt is de kans groot dat je daar, in een warme slaapkamer, last van hebt. En dus een minder goede nachtrust zal hebben. Pas goed op jezelf. 

Pr0.0st, nuchter!

Esterelle