Classy op vakantie

Na anderhalf jaar corona kunnen we weer op pad en mondiaal uitwaaieren voor de zomervakantie. Denken we. Dachten we. Hopen we. Proberen we. Zoveel is onzeker. Volgepompt met gloednieuwe totaal onduidelijke vaccins en ook nog eens na oneindig (zelf)testen willen we er weer en masse op uit. Grootschalige beperkingen liggen echter weer op de loer. De wereld is tegenwoordig opgedeeld in groen, geel, oranje en vuurrood. Het is ook best wel spannend van een heel andere kant bezien: veel mensen lopen op hun laatste benen. We zijn allemaal: moe. Heel moe.

Verlengde lockdown

Dus staat ons een nieuwe uitdaging te wachten: gezellig op vakantie gaan. Daar waar het kan en natuurlijk met je eigen gezin dat al anderhalf jaar op je lip zit. Snel weg, voordat.. Als we er eenmaal maar zijn. Thuiskomen zien we later dan wel weer. Voorheen was vakantie juist een periode dat je elkaar eindelijk weer eens 24/7 zag. Nu wordt de lockdown soort van verlengd. Zie je iedereen wéér 24/7. In rap tempo gaat je vakantiegeld er ook nog eens in twee- of drievoud doorheen. Of nog meer. Extra uitdagend, maar ó zo leuk. Op vakantie gaan doe je immers zo Classy mogelijk. Met je mooiste zomeroutfit, manicure, pedicure en de soleil in je haren.

Skere vakantie in Europa

De voorbereiding en voorpret is heerlijk. Misschien heb je een groepje schattige kleintjes die alle kanten op stuiteren. Je hebt geen seconde de tijd om in te pakken of om de golden retriever naar het hondenhotel te brengen. Ofwel heb je een stel pubers die alleen maar klagen en hangen. Van bed naar bank en weer terug naar bed. In de tussentijd vragen ze zich af waarom nou juist zij in Europa op vakantie gaan. Spanje wel te verstaan. Europa is immers zo gewoon, saai en niet cool om aan je vrienden te melden. Ja, het kan nog net met de ‘matties’. Naar Albufeira, Knokke of Chersonissos, maar verder is Europa uitermate skeer en burgerlijk. Zeker in de gezinsauto van moeders. Helaas, dat is geen Range Rover of Porsche Cayenne. Voorlopig. Vliegen? Ja natuurlijk. Je ziet ze vliegen. Hoe dan?

De stress giert door mijn lichaam door alle PCR testen én de antigeen-testen die we gewoon allemaal maar doen op de dagen voorafgaand aan onze vakantie. Net als de gezondheidsverklaringen van Nederland en Spanje. En natuurlijk kregen juist wij de testen niet op tijd terug en lukt die gezondheidsverklaring van Spanje pas na de 25e poging. Als we alles hebben mogen we apps downloaden en deze lekker gaan koppelen. Natuurlijk doen we dat. We moeten wel. Mijn hoge bloeddruk kan ik zeker plaatsen en accepteren.

Ach ja, dankbaarheid overheerst. Eenmaal op vakantie moeten we een week aan elkaar en de vakantie wennen. Ont-stressen, acceptatie van de ander(en) en zelfreflectie niet te vergeten. Werken dus. De tweede en voor ons laatste week moeten we wennen aan het feit dat we na die week alweer richting huis gaan. Op zwarte zaterdag. De weemoed en nieuwe stressgevoelens ontstaat nu al. Eerlijk gezegd voel ik weerstand opkomen tegen het wéér testen om Nederland in te mogen.

Hoe dan?!

Op Facebook en Insta zie ik de maanden juli en augustus iedereen uit de buurt continu verschijnen op foto’s. Aan het zwembad, in restaurants of op het strand aan de Côte d’Azur, in Marbella of op Ibiza. Looking great, rood en oily. Ook tijdens corona. Alsof zij geen corona stress hebben en met gemak daar komen waar zij willen zijn. Hoe dan?

Uiteraard staan velen met geheven glazen op de foto’s. Classy drinken heet dat en op vakantie mag je immers losgaan. Daar is vakantie voor. Als herstelcoach van alcohol weet ik dat veel anders is dan het lijkt. Veel mensen drinken niet alleen voor de lol, maar vaak ook vanuit gewoonte, afhankelijkheid, problemen, stress en/of irritaties. Ik snap het helemaal en deed daar lang aan mee. Inmiddels weet ik ook dat overmatig borrelen helemaal niet helpt. Mij niet in ieder geval. Nuchter ben ik leuker, frisser en scherper. Juist nu handig. Zeker als je een ander land in wilt komen is elke hersencel noodzakelijk voor een goed doordacht plan.

Zonder bikini graag

Vlak voor ons vertrek zeggen mijn kinderen tegen mij dat ik gerust mijn bikini thuis kan laten. ‘Heb je he-le-maal niet nodig mam’ zeggen ze. Mijn sixpack hebben zij nooit meegemaakt. Ik ook niet overigens. Ook mijn essentiële gezichtscrèmes hoef ik van hen niet mee te nemen. Ze helpen immers totaal niet en kosten buiten veel geld alleen maar kostbare ruimte in de auto.

Ik probeer zen te blijven en heb een mantra. Ik zeg inwendig steeds dat ik zo dankbaar en belangrijker nog: veerkrachtig ben. O ja en volledig in balans. Heerlijk die vakantie. Corona, ook no worries. Iedereen krijgt immers zo ongeveer dagelijks bij ons in huis zelftesten. Wat wil je met vier pubers die overal én nergens zijn. Ik verwacht oprecht dat de Spaanse economie door mijn grote gezin binnenkort floreert als nooit tevoren. Ik gun het ze ook die schatten. Als we maar mogen (binnen)komen. Por favor.

Het lijkt overigens bij mij in de buurt wel of iedereen 6 weken lang weg is en de laatste zondag van de vakantie op het laatste nippertje het Gooi binnen komt stormen. Dat is pas echt luxe en classy op vakantie zijn. Wij hebben dan al diverse bezoekjes aan de schoolcampus achter de rug en de schoolboeken in huis.

Minimaal viersterren, anders toch zeker vijfsterren

In mijn gedachten ben ik allang bezig met het plannen van de volgende vakantie. Wat een feestje. Zonder kinderen. Als mijn man en ik samen gaan is het ook zó voordelig. Het is slechts een derde qua budget van een familievakantie. Interessant dus. Maar ja, als het eenmaal bijna zover is wil men altijd toch weer ineens mee. ‘Yo mam, natuurlijk vinden we Griekenland of Portugal wél leuk, hoe kom je daar toch bij?’. Oh nou ik had er toch een ander gevoel bij, pruttel ik. Vervolgens wordt er nog wel aan me gevraagd of we dan in een 4 ofwel in een 5 sterren hotel logeren. Anders gaan we toch zeker wel naar Club Med? Daar voelt men zich namelijk zo thuis.

Ik voel iets heel anders: ik voel een nervous breakdown aankomen en besluit om maar weer mijn mantra te neuriën en mijn noise reduction oortjes in te doen. Net als de rest van de familie. Redders in nood waar het gaat om communicatie vermijden.

Geniet ook van je vakantie en stay cool, always. De beste tip voor elke vakantie.

Warme groet,

Esterelle

PS: vind je het fijn om een gratis lijst te hebben met helpende en waardevolle selfcare tips?

Download ze van mijn Simply Happy website https://www.simply-happy.nl/gratis-checklists/