De Telegraaf – Vrouw 1 januari 2022

 Volgende week begint het nieuwe jaar, en bijna 44.000 mensen hebben besloten mee te doen aan Dry January. Zij drinken in januari dus geen alcohol. Hoe houd je dat vol? En wat kun je tegen sociale druk doen? Esterelle van Zanten spreekt als herstelcoach (verslavingscoach) over haar ervaringen.

“Ik ben in 2017 gestopt met alcohol drinken, omdat ik er meer nadelen van ondervond dan voordelen. Ik ben stressgevoelig, en ik merkte dat alcohol een makkelijke verdover is. Ik heb me daarna laten bijscholen als coach. Als verslavingscoach help ik mensen weer in hun kracht te komen door hen inzichten in hun eigen denken en gedrag te verschaffen. Ik wil niemand iets opleggen: ik help mensen die zelf vinden dat ze een probleem hebben.

Alcohol is eigenlijk een soort legale drug waar wij in Nederland massaal gebruik van maken. Er is een reden waarom mensen zeggen: ‘Het is zo gezellig.’ Als je op een feestje, op een borrel of bij een verjaardag bent, is alcohol vaak belangrijk. Het ontremt, ontspant en mensen worden losser en meer open.”

 

Probleem

“Ik sta versteld van hoeveel alcoholgebruik er is in Nederland. Afhankelijkheid van alcohol komt veel voor: bijna 480.000 mensen in ons land zijn alcoholmisbruikers. Alcohol is verweven in onze maatschappij. Mensen krijgen vaak van huis uit mee dat alcohol drinken normaal is. Ook genetica spelen een rol: de ene persoon is veel verslavingsgevoeliger dan een ander.”

 

Haalbaar

“Als je mee wilt doen met Dry January, is het heel belangrijk om eerst te kijken naar je eigen gebruik: is het haalbaar om te stoppen? Of is het een beter idee om te minderen? Je wilt dat het haalbaar blijft, want dat motiveert. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent. Als je wilt minderen of stoppen, is het niet handig wanneer je een volle wijnkelder hebt. Haal de drank uit het zicht of uit je huis.

Haal alternatieven in huis die er niet voor zorgen dat je in verleiding komt. Bijvoorbeeld alcoholvrije drankjes, daar zijn er tegenwoordig veel van. Verwen jezelf met iets anders lekkers. Denk na over je agenda in januari en waar je heen wilt gaan. Als je een feestje of etentje hebt staan waar veel gedronken wordt, moet je even nadenken of je dat wilt. Daarmee bescherm je jezelf tegen verleiding.”

 

Sociale druk

“Als je bij iemand op bezoek gaat tijdens Dry January, kan je van tevoren vragen of diegene iets zonder alcohol wil halen voor je. Je hoeft het immers niet stiekem te doen. Stel dat je bang bent voor de sociale druk, dan kan je zeggen: ‘Ik drink niet.’ Dit kan je het best standvastig mededelen. Ga niet onderhandelen met anderen, want als je jezelf niet serieus neemt, doet de ander dat ook niet. In mijn ervaring gebeurt het niet vaak dat mensen je over proberen te halen. En als iemand hartelijk een drankje aan je geeft, zeg dan weer: ‘Dank je, maar ik drink niet.’ Je bent niemand verantwoording verschuldigd!”

 

Falen

“Falen bestaat niet. Wees niet boos op jezelf als je toch iets drinkt en ga gewoon weer verder. Het kan de beste overkomen. Dat je bewust drinkt, is al heel mooi. Probeer te kijken waardoor het komt dat je toch wilde drinken. Misschien kan je het dan beter voorkomen. Je kan ook iets actiefs doen op de momenten dat je normaal drinkt, want actief blijven helpt goed. Als mensen het zwaar hebben, gaan ze vaak minder goed voor zichzelf zorgen. Dat werkt averechts, dus probeer voor jezelf te blijven zorgen en actief te zijn. Overigens verdwijnt de verleiding weer: het komt in golven.

Ik wil niet zeggen dat je niks mag drinken, maar bewust leven is altijd beter dan klakkeloos iets doen.”

Kijk op de Telegraaf voor het artikel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto’s van New Monkey Photography