Nu de gezondheidssector voorzichtig aan het normaliseren is, gaan we zien wat de werkelijke economische klap is in de diverse sectoren in ons land en erbuiten.

Kort na de toespraak van onze premier Mark Rutte op 6 mei was er voor velen een ‘go’. Beter gezegd een: ‘GO GO GO!’. Veel kappers & schoonheidsspecialistes gaan zelfs op de zondagen werken, tandartsen maken werkdagen van wel 10-11 uur en ga zo maar even door. Alles wordt uit de kast gehaald om de economische schade zoveel mogelijk te beperken.

Wat hebben we nu geleerd van de afgelopen 7 weken? De verplichte verstilling en de bezinning die het met zich meebracht lijkt wel tenietgedaan en de omzetten moeten weer als vanouds pieken. Is genoeg goed genoeg? Of is alleen het maximaal haalbare genoeg? Nog meer en nog beter.

Ik vind daar wel wat van als coach, als econoom en als mens! Natuurlijk moeten we weer gaan draaien. De schoorsteen moet zeker roken, bij iedereen. Ik leef enorm mee met de mensen in de bedrijven die het echt zwaar hebben. Maar werk alsjeblieft wel op een gezonde en verantwoorde manier. Wees voorzichtig met jezelf, je medemens en je collega’s. Zowel fysiek als mentaal!

Door nu alles op volle toeren aan te zetten is de kans groot bij de werkenden op een hausse aan burn outs, verslavingen en depressies. Nog voor we daadwerkelijk in een mondiale economische recessie zitten.

Hiernaast bestaat natuurlijk ook nog de enorme groep mensen die hun baan/ werk kwijt is en een nog groter risico lopen op de bovengenoemde gevolgen.

Wat is dan wel goed en verantwoord, voor werkgever en werknemer?

–       Maak realistische doelen en neem daarvoor wat tijd. Ten minste zoveel mogelijk. Maak jezelf niet gek.

–       Wees zuinig op elkaar en verdraagzaam. ‘Does lief’ wordt: blijf lief.

–       Zelfzorg: kom voor jezelf op en ga niet over je grenzen heen. Laat al helemaal niet een ander over jouw grenzen heen gaan.

–       Investeer in jezelf met tijd, aandacht en geld. Ontspanning en inspanning zijn belangrijk.

–       Kijk naar wat goed voelt en wat niet, neem je tijd daarvoor.

–       Door dankbaar te zijn voor wat je wel hebt word je positiever. Probeer te relativeren.

–       Kijk wie je kan helpen om je te ondersteunen. Je hoeft dingen niet alleen te doen. Samen uitdagingen aangaan werkt beter.

Ik begeleid je natuurlijk ook heel graag. Met elkaar bekijken we je situatie en jou als individu. Waar sta je nu, waar heb je hulp bij nodig en waar wil je naartoe? Het is een waardevol traject. Een investering in jezelf. Zodat jij beter met deze situatie / het heden om kan gaan. En weer positief kan kijken naar de toekomst.

Esterelle