Het ongemak en verdriet achter het (on)zichtbare masker
Ik zie zoveel mensen met maskers lopen. In allerlei kleuren, uiteenlopende vormen, prints en zelfs met logo’s. Ze doen dat vanuit verplichting, maar velen ook vrijwillig. Ter bescherming de van de eigen gezondheid en die van anderen. Ik snap het enorme belang, maar ik mis veel van de expressie van deze mensen. Bij velen meen ik achterdocht, ongemak, angst en onzekerheid te zien.
Wie is eigenlijk de persoon achter het masker?
Het zet me aan het denken over de andere ‘maskers’ die mensen vaak op hebben, zonder dat anderen het zien. Althans dat denken en hopen ze. Het is het masker van onzekerheid, angst en onechtheid. Jezelf niet in kwetsbare staat durven te tonen aan de buitenwereld. Het masker om geaccepteerd te worden en om succesvol(ler) te zijn. Het masker van mentale afstand en niet van 1,5 m afstand.
Ik geloof dat iedereen dat masker weleens opzet. Maar hoe vaak doe je dat, ben je het je bewust, wanneer doe je het en wat doet het met je? Het masker schuurt namelijk, benauwt, irriteert en past nooit helemaal.
Misschien zet je het op bij zakelijke bijeenkomsten, in je privé relatie(s) of in groepen waar je je niet fijn of op je gemak voelt. Je laat dan aangeleerd of aangepast gedrag zien in plaats van authentiek gedrag. Authentiek gedrag is je ware ik, onaangepast en puur. Door frequent ongemerkt je masker op te zetten negeer je jezelf en wie je bent als persoon. Dit is jammer en onnodig. Want jij mag er gewoon zijn, zoals je bent en zonder de façade.
Als je je hiervan bewust bent kun je jezelf bij ongemakkelijke situaties en momenten afvragen:
- Wat speelt er en waarom is er ongemak?
- Wat wil ik?
- Wat kan ik?
- Wat mag ik, van mezelf?
Eenvoudig gezegd, maar soms lastig om te doen: je ordent je gedachten.
Als je je ongemak op een goede manier uit zet je je masker af. Dat vraagt om moed. En zeker, reacties kunnen negatief zijn, maar wat dan nog? De situatie was toch al niet fijn. Anderzijds kunnen reacties ook juist (onverwachts) positief zijn. Het zorgt voor verdieping in je relaties met anderen en voor persoonlijke ontwikkeling. De positieve gevoelens die ontstaan door (zelf)acceptatie zijn van grote waarde.
Je kunt oefenen door je gedachten en/of aannames in vervelende of moeilijke situaties onder de loep te nemen. Welke gevoelens volgen op deze gedachten? En tenslotte welk gedrag vertoon je? Na deze analyse kun je je bij jezelf afvragen: wat gebeurt er als ik mijn gedachten of aannames verander in positieve zin. Het welbekende omdenken. Welke gevoelens ontstaan er dan en leidt dat ook tot ander gedrag?
Beetje bij beetje kom je dichter bij jezelf. Wie je bent en waar je voor staat. Hierbij hoort ook je grenzen kennen, aanvoelen en respecteren.
Juist nu, na een half jaar corona is menselijke verbinding zó belangrijk. We hebben elkaar harder nodig dan ooit tevoren. Terwijl we juist niet dichtbij elkaar mogen komen. Fysiek. Maar blijf werken aan mentale gezondheid en verbinding. Het is een continu proces wat nooit zou moeten stoppen. Blijf leren, openstaan om jezelf te ontwikkelen en om jezelf weerbaar te maken in moeilijke tijden. Vlucht niet in slechte gewoontes zoals drank, te veel of ongezond eten, passiviteit, binge watchen, shoppen etc… Beter is het om met de juiste focus door deze periode heen te komen.
Wil je dit samen met mij proberen? Je bent van harte welkom. Ik ondersteun je graag bij het proces en pad dat leidt tot meer positiviteit en innerlijke veerkracht.
Stay safe & healthy. Nu én op lange termijn!
Esterelle