Ik sprak deze week een groep vriendinnen en zij begonnen uit zichzelf over: alcohol. Natuurlijk. Alcohol ten tijde van corona blijkt nog steeds een hot topic te zijn.

Mijn vriendinnen zijn knappe verschijningen, ijdele dames en verzorgen zichzelf goed. Mentaal en ook fysiek. Alcohol drinken ze wel, maar matig. Denk ik, hoop ik… Maar goed, de dringende en essentiële afspraken bij de kapper, manicure, pedicure, schoonheidsspecialistes zijn eindelijk weer realiteit. Aldaar ging het steevast over alcohol en kregen de dames stuk voor stuk de vraag: “Ben jij al alcoholist?”, gevolgd door een onzeker ‘haha’-lachje. Best apart, toch?! Ik krijg deze vraag niet meer.  Iedereen weet inmiddels wel dat ik niets drink en dat ik mijn werk heb gemaakt van het juist niet drinken van alcohol.

Het lijkt zo’n opmerking te zijn die iets zegt over: ‘waar het hart vol van is …’. Er zullen namelijk vast en zeker veel nieuwe gewoontes zijn aangeleerd in de afgelopen drie maanden. Hopelijk goede gewoontes, maar vast ook ongezonde gewoontes.

Dat is bij mij zeker ook het geval. Ik heb veel gesnoept en wil daarvan af. Dat ga ik doen door het niet meer te kopen en door het abonnement bij de sportschool om de hoek weer te verlengen. Deze fijne ondernemers steunen en mezelf shapen. De weegschaal moet ik misschien toch maar weer tot leven wekken na een winter- én een voorjaarsslaap. Ik weet dat de uitslag, met wat extra corona kilo’s, mij niet blij zal maken en dat actie dus nodig is. Voor mezelf.

Het afleren van mijn slechte gewoontes is in ieder geval een stuk lastiger dan het aanleren van nieuwe gewoontes. Dat aanleren ging redelijk onbewust en zeer gemakkelijk, maar bij het afleren van gewoontes werkt dat helaas niet zo. Dat kost moeite, vraagt om motivatie én doorzetten!

 

“Ik verlang naar harde muziek en beschamende dansjes, stiekem”

Verder heb ik ook besloten om afstand te nemen van de terugkerende kleinere irritaties in huis. Middels het voornemen om meer ‘los te laten.’ Ik weet immers dat ooit het huis weer mijn rijk zal zijn en kan niet wachten tot ik alleenheerser ben. Ik ga dan weer hard jaren ‘80 en ‘90 muziek draaien en doe dan beschamende dansjes, stiekem. Tot de lunchpauzes en de kinderen uit school komen.

Dus cheer up, we mogen weer veel meer, als we maar blijven nadenken en afstand blijven houden. Opruimen dus dat huis, haal je leuke en aantrekkelijke zomerkleding uit de mottenballen. Gooi die joggingbroek na drie maanden maar in de was en stop hem ver weg. Heel ver weg. Ga, net als ik, ook de kinderkamers checken op groene boterham restanten in lunchboxes. Zullen we kijken wie de meeste lege chips zakken verzamelt van onder de bedden en uit kasten? Ik denk dat niemand mijn gezin kan verslaan.

 

Verzorging leidt tot positiviteit”

 Ons psyche werkt zo: als we er zelf verzorgd uitzien en onze omgeving ook, dan stimuleert ons dat om het zo te houden. We zijn dan trots op onszelf en wat we hebben. Het kan ons ook zeker helpen dat de buitenwereld ons weer live gaat zien en een bepaalde mate van verzorging waardeert. Verslonzing echter leidt tot verdere verslonzing en daarmee tot ontmoediging. Een beetje de boel bijhouden werkt dus goed en leidt tot meer positiviteit. Maak je geen zorgen, perfect is niemand. Dus leg de lat ook weer niet te hoog. En doe het in eerste instantie voor: jezelf!

Vanaf nu willen we weer, meer en blijvende positiviteit. Open up in plaats van lock down! Wát ons ook te wachten staat. Een oppepper is altijd goed en welkom. Maak leuke en haalbare plannen op uiteenlopende gebieden voor jezelf, het gezin of vrienden. Ook als je misschien de broekriem zal moeten aanhalen. Figuurlijk gezien dan. Er zijn veel leuke dingen te bedenken die geen geld kosten. Zoals een digitale quiz met hilarische vragen bijvoorbeeld, met vriendinnen of familie. Ik zal deze quizzen in ieder geval nooit meer vergeten. We houden ze erin, digitaal per zoom of in het echt. Net als een mini intiem etentje thuis, samen sporten of wandelen in de natuur et cetera.

Als je met nieuwe of oude problemen zit, deel ze dan met anderen. Wat het ook is. Als mensen het niet weten kunnen ze je ook niet helpen. Samen sta je sterk. Dus open up.

 Corona heeft mij zeker geleerd om nog meer tevreden te zijn met wat ik nu heb. Dankzij het heerlijke weer van de afgelopen tijd geniet ik veel meer van de natuur dan ooit tevoren. Ik hoop op een goed vervolg van de lente en een mooie zomer, voor iedereen waar dan ook.

Open up world! Ik heb er zin in.

Esterelle