Prepp jij wegens Corona??! Wellicht delen we deze challenge!

Nu werkelijk de hele wereld op de kast of thuis zit door het Corona virus word ik met mijn eigen mateloosheid geconfronteerd: zal ik ‘legitiem’ gaan preppen of toch maar niet? Aan de schappen te zien in de winkel ben ik de enige niet en herken je dit vast. Nederland blijkt toch minder nuchter te zijn dan gedacht.

 

Ik zie zeker wel het belang in van mezelf beheersen, begrenzen en tevens om mezelf hierin te coachen. Mijn coachvraag is: wil, mag of moet ik gaan hamsteren? Eigenlijk zijn dit drie vragen en is de echte vraag: kan ik mezelf laten gaan en veel bij de supermarkt inkopen? Met als excuus het oneindig besproken Corona virus. Ik ben namelijk (nog) niet bang voor het virus. Al is het wel heel dichtbij.

 

Ik grijp in door: 1. de situatie te (her)kennen, 2. zelfkennis en 3. mezelf dan bij te sturen.

  1. De situatie is zodanig dat er door het Corona virus al in veel winkels gehamsterd wordt. Wat Mark Rutte ook zegt: de winkels zijn toch grotendeels leeg. Dit uit angst (lees: emotie!) voor een tekort aan voedsel. Reëel of irreëel?? In ieder geval is het wel heel duidelijk dat we qua voeding geheel niet zelfstandig en zelfvoorzienend zijn. Allemaal zijn we afhankelijk van min of meer dezelfde groep voedselproducenten en aanbieders.
  2. Zelfkennis: ik ben behoorlijk mateloos en heb al sinds jaren een en ander in de kelder liggen aan etenswaren & toilet- en keukenpapier. Nee, geen alcohol. Aanbiedingen zijn voor mij lastig te negeren. Het is voor mij vast anders dan voor veel anderen. Ik ervaar wel een lichte druk vanuit de omgeving en media, maar veel meer drang of zelfs dwang vanuit mezelf.
  3. Bijsturen: Mijn gedrag stuur ik zoveel mogelijk aan door mezelf rationeel te benaderen. Luisteren naar Mark Rutte dus: niet hamsteren. Ik wil en probeer me zo weinig mogelijk te laten leiden door emoties of door excuses zoals mateloosheid. Er bestaat zoiets als Kies dan ook verstandig en verantwoord.

 

Ik ondersteun mijn nieuwe gedrag door acties: Ik kom zo weinig mogelijk in de supermarkt en bestel al jaren wat nodig is via internet. Niet uit angst voor Corona, maar om niet in de verleiding te komen om onnodige aankopen te doen. Ook koop ik geen flesjes desinfecterende handgel a Euro 25,- of nutteloze mondkapjes. Dit werkt prima voor mij en noem ik zelfbescherming. Overigens is er op dit moment niet de mogelijkheid om voedsel thuis te laten bezorgen door de hausse aan online bestellingen. De site is blijkbaar gecrasht door andere hamsteraars? Albert Heijn had een vooruitziende blik met dat gehamster…

 

Maar goed het corona virus speelt dus wel degelijk met mijn mateloosheid en vraagt me weer om bij mezelf te rade te gaan. Dit helpt mij nu -en bij andere gebeurtenissen- in mijn leven:

Innerlijke rust & kracht

De juiste focus

Nieuwe inzichten

Streven naar balans

 

Dat is precies waar het bij coaching ook om gaat: inzichten, balans, focus, kracht en blijvende gedragsverandering. Check wat er bij jou speelt. Bevraag jezelf, denk rustig na en welke gevoelens heb je erbij? Het helpt als je jezelf kent en kan aansturen. Juist in deze tijd.

 

Natuurlijk kan ik jou ook ondersteunen en coachen op bovenstaande, vitaliteit en/of herstel!

 

Esterelle van Zanten

www.esterellevanzanten.nl

06-53 76 73 90