Verdring/k jij weleens?

Ik ken het gevoel maar al te goed: na een lange en drukke dag het heerlijke gevoel van een welverdiend glas wijn of bier. Of vandaag misschien wel de VrijMiBO, de borrel op vrijdagmiddag. Omdat het weer mag. De opluchting, het genot en de ontspanning die het geeft ervaar ik bijna fysiek terwijl ik dit schrijf. Pavlov zeg maar: iets herkennen en ervaren waar je over praat en denkt, terwijl je het niet gebruikt.

Toch doe ik het sinds 2017 niet meer: dat glaasje wijn of bier. Helemaal niets.

Waarom dan niet? Ten eerste omdat ik over een nogal mateloos karakter beschik. Een glas is lastig voor mij. Nul glazen is veel minder lastig. Sterker nog het kost me geen moeite. Ken jezelf!

Ten tweede omdat het drinken van alcohol als rustgever of verdover een slecht idee is. Het is een ongezonde manier van ‘coping’. Iets wat even lijkt te helpen, maar je uiteindelijk verder weg van de werkelijkheid en de oplossing brengt. Het gebruik van alcohol is namelijk progressief door de verslavende werking op het menselijk brein. Het leidt normaliter helaas tot meer gebruik en slechts in weinig gevallen tot minder gebruik. Tenzij nijpende en onvoorziene fysieke- of omgevingsproblemen zich voordoen. Iets wat niemand mee wil maken.

Ik vraag je zeker niet om te stoppen met alcohol, maar als jij met regelmaat iets weg wilt dring/ken, weet dan dat je je met deze gewoonte op glad en dun ijs begeeft. Er komt een moment waarop je door het ijs kan zakken. Wees je bewust van je eigen drankgebruik en let goed op de manier waarop jij met teleurstellingen & problemen omgaat.

Als je bij jezelf denkt dat een andere gezondere manier van omgaan met (of zonder) alcohol voor jou geen optie is, dan heb je het verkeerd. Die is er altijd, mits je zelf eerlijk, open en bereid bent om te veranderen. Alleen hoef je het tegenwoordig niet te doen. Dat scheelt al veel. Zorg dat je dan hulp krijgt op de juiste plek. Ik wijs je graag de weg.

Ik wens je een goed en nuchter? weekend.

Esterelle van Zanten – vitaliteits- en herstelcoach van alcohol

esterellevanzanten@gmail.com

www.esterellevanzanten.nl