Wie voedt NU eigenlijk wie op, ouders de kinderen of andersom?

Wie let er op de ouders, nu de ouders meer op de kinderen letten?

Ik geloof zeker dat sinds ruim een maand het gebruik van alcohol en wiet onder jongeren zal zijn afgenomen. Dit dankzij de continue aanwezigheid van de ouders in huis. Als gevolg van de quarantaine en dus geen vaag gechill met de peergroup. En natuurlijk door het abrupt stoppen van de bijbaantjes; jongeren hebben wellicht geen of minder zakgeld te besteden.

Overigens wil het allesbehalve zeggen dat de situatie daardoor leuk, fijner of beter is. Hier tegenover staan namelijk: – eenzaamheid, – isolement, – amper sporten, – een mogelijk gespannen sfeer thuis en – een grote kans op een fikse dosis gamen & social media. Alle overige ellende in de samenleving buiten beschouwing gelaten. Een pittige tijd voor eenieder!

Maar nu de ouders meer op de kids letten rijst de vraag: wie zorgt voor en let er nu op de ouders? Hoe zij zich gedragen en hoe verantwoordelijk zij zijn in hun gewoontes en functie als ouder? Niemand wil uit de bocht vliegen, maar vriendelijk en opbouwend blijven kan soms lastig zijn. Heel lastig. Net als gezond leven, met mate en een zekere balans.

Uit ervaring weet ik dat grotere kinderen hun ouders vaak maar al te graag wijzen op hun zwaktes en hun gewoontes. Pijnlijk direct, doch zo treffend. Vol in het hart en in ons brein. Misschien moeten we juist in deze tijd meer openstaan voor deze hulp van onze tieners. Accepteren dat ze ons corrigeren, daar waar nodig. Hoe hard ook: kijk eerlijk in de spiegel die je eigen kind je voorhoudt. In de kern klopt de boodschap vaak. Om de rest kun je maar beter proberen te lachen. Of haal anders gewoon je schouders op en tel niet tot tien, maar tot honderd. Wees mild en helder naar jezelf en de ander.

Dan komen we hier zeker met elkaar doorheen en wordt overleven weer: leven.

Lukt je dit niet of maar deels, communiceer dat dan met mensen om je heen of zelfs met professionals. Daar zijn ze voor. Net als ik. Soms heb je een luisterend oor of gewoon
wat hulp nodig. Schroom niet en laten we het met elkaar zo leuk en fijn mogelijk houden.

Esterelle