WINE NOT?! Ik leg het je uit!

In deze lastige, heftige en onzekere tijd heb je wellicht vaker zin in een borrel. Of er zelfs veel behoefte aan. Je zorgen kunnen immers groot zijn: behoud je je baan, hoe blijf je gezond, hoe betaal je je rekeningen, hoe zorg je voor gezelligheid en vermaak in een vol of juist in een leeg huis? Hoe is het mogelijk om in deze tijd nog te ontspannen?

Zoek het in ieder geval niet in alcohol. Wine not oftewel why not leg ik je hieronder uit!

Alcohol is een zogenaamde ‘downer’ die je centrale zenuwstelsel langzamer laat werken. Je  lichaamsfuncties worden vertraagd of zelfs tijdelijk on hold gezet. Alcohol kan pijn, verdriet en angst verdoven en is een effectief doch kortdurend middel om te ontspannen en mentaal tot rust te komen. Tegenover deze korte termijn voordelen staan de korte termijn nadelen: je verliest sneller de controle over jezelf en je emoties, waardoor sneller ruzie en onbegrip kan ontstaan. Doordat je zenuwstelsel slechts vertraagd werkt, word je minder scherp en slechter aanspreekbaar. Vaak voel je je de ochtend erna slecht. Bijvoorbeeld door gevoelens van spijt en/of omdat je geen controle over jezelf had. Het fijne rustige gevoel is dan allang weg. Al met al is dit onwenselijk in een situatie waar je mogelijk met anderen in huis zit en er juist behoefte is aan verbinding in plaats van afzondering.

De korte termijn nadelen zijn voor het lichaam groot. Om verschillende virussen zo goed mogelijk te weerstaan is een optimale gezondheid belangrijk. Dat weten we toch allemaal? Alcohol is (helaas!) gif en je lichaam gaat bij inname direct aan de slag om de alcohol kwijt te raken. Ontgiften. Doordat je lichaam gelijk aan de slag gaat met het afbreken is het niet goed in staat om essentiële voedingstoffen op te nemen. Vitamines kunnen niet goed worden opgenomen worden in het lichaam. Ook worden ze meer verbruikt door de afbraakstoffen die ontstaan door inname van alcohol.

Hierdoor functioneert je immuunsysteem minder goed bij het tegenhouden van virussen, verkoudheden en infecties. Gebruik alcohol gerelateerde producten liefst alleen om je handen mee te ontsmetten.

Behoud je gezondheid, je focus en verbinding met jezelf & anderen.

Als je toch alcohol gebruikt: doe het dan met mate. Of gewoon niet. Niet drinken bespaart je bovendien geld. Het bedrag kan ongemerkt behoorlijk oplopen. Als ‘gewoon niet drinken’ voor jou geen optie is, dan ondersteun ik je graag. Zodat jouw mind en gedrag dusdanig veranderen waardoor je wel zonder alcohol kan en wil.

Zorg goed voor jezelf & je familie en volg de geldende regels van het RIVM.

Esterelle