window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-176097974-1');
FAQ2020-04-12T13:38:44+02:00
Is stoppen met alcohol drinken moeilijk?2020-04-13T13:30:15+02:00

Of stoppen met drinken moeilijk is of niet verschilt van persoon tot persoon. Er zijn veel factoren die het makkelijker of moeilijker maken.

Belangrijke factoren zijn: je motivatie, je gebruik, je situatie en je omgeving. Professionele hulp kan je makkelijker en beter ondersteunen.

Weet dat het je misschien in eerste instantie moeite kost, maar dat het je enorm veel kan opleveren. Je wordt fysiek gezonder, maar ook mentaal knap je ervan op. Ook als je een gematigde drinker bent.

Alcoholvrij leven geeft je meer vrijheid en een leuker leven. Ook gezelliger omdat je de juiste focus hebt en fris bent.

Gezelligheid komt nooit uit een glas.

Kan ik in plaats van stoppen ook minderen met alcohol?2020-04-13T13:34:53+02:00

Ja, dan kan. Het gaat om wat jij wilt bereiken. Alleen is minder drinken je wellicht eerder niet gelukt. Waardoor je verder bent gaan kijken naar wat je kan ondersteunen in jouw wens op een gezonder en/of vrijer leven. In het algemeen is het zo dat, om structureel minder te drinken, je het beste tijdelijk helemaal niets aan alcohol drinkt. Je doorbreekt dan je gewoonte/ patroon.

Dit doe je minimaal een maand, liefst 3 maanden of zelfs langer. Het duurt namelijk doorgaans minimaal 3 maanden om een diepgewortelde gewoonte blijvend te veranderen.

Het uitgangspunt bij coaching is dat er niet gedronken worden gedurende het traject.

Door volledig te ontgiften van alcohol, mentaal en fysiek, ben je het meest helder en vrij. Daarna kun je beter gefundeerde beslissingen maken.

Ik schaam me voor mijn gewoonte: te veel alcohol drinken. Ik voel me slap en niet gedisciplineerd, is dat raar?2020-04-13T13:30:32+02:00

Niets is raar en veel mensen hebben dit gevoel. Meestal het het te maken met een gevoel van falen. Er kan angst zijn voor de reacties van de omgeving.

Weet dat met jou vele duizenden mensen een moeilijke relatie met alcohol hebben. Alcohol maakt namelijk afhankelijk bij frequent gebruik en bij een hoge inname. Dat zit hem in de alcohol en de werking op de hersenen.

Het is dus niet jouw schuld. Een oplossing is er wel voor je. Samen kijken we wat het beste is voor jou.

Wat zeg ik tegen mijn omgeving?2020-04-13T13:30:04+02:00

Dat is heel persoonlijk en bepaal je natuurlijk zelf. Op je eigen manier en in je eigen tempo.

Eerlijk zijn tegen je naaste omgeving zal je helpen. Men zal je aanmoedigen en respect voor je hebben. Het komt maar zelden voor dat familie of beste vrienden het niet snappen. Door duidelijk te zijn laat je zien waar je voor staat en wat je doet, zal men je niet snel een alcoholhoudend drankje aanbieden.

Als je het fijner vindt kun je je omgeving gefaseerd informeren.

Hulp is juist heel fijn en waardevol: het verbindt. Je zet een mooie en goede stap naar een gezondere levenswijze.

Ik heb financieel weinig ruimte en toch een probleem, wat nu?2020-04-13T13:30:38+02:00

Samen kijken we naar je financiële situatie. We kunnen dan bekijken wat er voor jou wel mogelijk is. Als je hulp nodig hebt, hoor je hulp te krijgen!

Hoe weet ik of deze coaching / hulp voor mij nuttig is?2020-04-13T13:29:02+02:00

Als je gezonder wilt leven, maar niet goed weet hoe kan ik je helpen. Of als je het niet alleen kan en terugvalt in oude gewoontes en patronen.

Gezonder leven heeft altijd te maken met het afleren van ongezonde gewoontes en het aanleren van gezonde gewoontes. Afhankelijk van hoe ongezond jouw gewoontes zijn en hoe complex kun je daar hulp en ondersteuning bij gebruiken. Nieuwe inzichten in jezelf zijn helpend om je nieuwe gewoontes verder te borgen in jouw leven.

Ik coach op alcohol afhankelijkheid, maar ben ook gecertificeerd vitaliteit- en leefstijlcoach. Dus ook voor een algeheel gezondere leefstijl kun je bij mij terecht.

Wanneer ben je een normale drinker en wanneer niet?2020-04-13T13:28:46+02:00

Als je af en toe een glas alcohol drinkt, zonder dat je behoefte hebt aan regelmaat en ook op die schaarse momenten geen behoefte hebt aan grotere hoeveelheden (vanaf 3 glazen of meer) kun je zeggen dat je niet afhankelijk bent.

Wanneer je uitkijkt naar de momenten om te (mogen) drinken kan er al sprake zijn van afhankelijkheid. Niet direct iets om je zorgen over te maken, maar wees je hier wel van bewust. Ook dat je mogelijk op termijn meer gaat drinken.

Overigens bestaat drinken ten behoeve van je gezondheid niet.

Ga naar de bovenkant